Kreativnim dramskim procesom protiv diskriminacije


Inkluzivna pozorišna predstava mladih sa razvojnim poteškoćama izvedena u režiji kolege Stevana Simonovića, održana je 26. januara pod nazivom „Mi smo deca Svetog Save“. Izvedbu su odigrali učenici škole za učenike oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini, u okviru učešća na gradskoj svečanoj Svetosavskoj akademiji u Kulturnom centru. Simonović primenjuje koncepte transakcione analize u radu sa decom sa razvojnim smetnjama.

Akcenat ovog kreativnog dela je na osećanjima i teškoćama s kojima se suočavaju osobe koje su diskriminisane zbog svoje različitosti, a koncipirana je upravo na osnovnoj postavci transakcione analize: Ja sam OK, ti si OK.

Dramski komad je naišao na veliko prihvatanje i oduševljenost publike, koja je imala priliku da vidi talente dece sa razvojnim smetnjama, dok su deca dobila priliku da dožive stvaralačko dramsko iskustvo.

Emotivna završnica predstave u stihovima „Kad vidiš me, ne rugaj se, jer u bolu nema sreće znaj, Bogu svi smo jednaki, na kraju svi smo anđeli!“ nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim. Poruka solidarnosti, tolerancije, empatije i ljubavi je uspešno preneta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *