Podcast Nesavršena Seansa

Kreativnost je važna u umetnosti, ali i u PSIHOTERAPIJI | Nesavršena seansa epizoda 1.

U prvoj epizodi podcasta „Nesavšrena seasna“, Sara Stamenković je ugostila Porf. dr Aleksandru Đurić ( sertifikovani Transakcioni analitičar, trener Transakcione analize, profesorka strukovnih studija) i Amru Latifić (pisacc, glumica, profesorka na Fakultetu za medije i komunikace). U ovoj epizodu obrađivali smo temu povezanosti umetnosti i psihologije. Koliko je psihoterapijski proces važan za razvoj jednog umetnika, ali i stepen u kojem kreativnost doprinosi umetnosti, kao i psihologiji. Na koji način se formira umetnički ukus i šta zapravo posmatrači očekuju od umetnosti.

Nesavršena Seansa | Epizoda 1.

IZAZOVI sa kojima se PORODICE susreću | Nesavršena seansa epizoda 2.

U ovom izdanju podkasta „Nesavršena Seansa“ Sara Stamenković je ugostila prof. dr. Predraga Markovića (profesor na Fakultetu za Medije i Komunikacije u oblasti roda i porodice i teorije i prakse interkulturalnih komunikacija) i prof. dr. Aleksandru Đurić (doktor strukovnih studija, licencirani psihoterapeut i edukator pod supervizijom), a glavne teme su bile PORODIČNI TABUI i IZAZOVI. Počevši osvrtom na aktuelno odlaganje sazrevanja kod dece, naši sagovornici su odgovarali na raznovrsna pitanja: Da li su porodice koje se zasnivaju na romantičnoj ljubavi održive? Koji su najveći izazovi sa kojima se roditelji susreću, te da li nove tehnologije mogu pomoći u vaspitanju dece? Koji oblici nasilja postoje i zašto žene koje su žrtve bivaju proganjane od društva? Šta je temelj porodice i da li će ona uopšte opstati u eri digitalne tehnologije?

Nesavršena Seansa | Epizoda 2.

Otkrivanje NESVESNIH sadržaja kroz UMETNOST Nesavršena seansa epizoda 3.

U ovom izdanju podkasta „Nesavršena Seansa“ prof. dr Kristina Brajović Car je ugostila Sanju Ninković (solista baleta Narodnog pozorišta, koreograf i pedagog) i Bogdana Habića (inženjer informacionih tehnologija i osnivač vodeće svetske platforme za blokčejn programere “Tenderly”), a pored glavne teme: koji su raznovrsni doprinosi umetnosti ličnom i profesionalnom bitisanju, u širokoj niši, naizgled, dijametralno različitih profesija, govorili su i na teme plesa, koreograifije, kao i drugih vidova umetnosti putem kojih nam pokazuju kako se kroz humor i umetnost mogu prikazati tabu teme. Takođe, imali smo prilike da čujemo odgovore na pitanja poput: Koje je mesto umetnosti u tehnologiji i nauci? Koji su to intrapsihički procesi umetnika na sceni? Iz kojih očekivanja nastaje strah od greške, ali i na koji način ga prevazići?

Nesavršena Seansa | Epizoda 3.

PSIHODRAMSKE vežbe | Dečje STRATEGIJE Nesavršena seansa epizoda 4.

U ovoj epizodi podkasta „Nesavršena Seansa“ Sara Stamenković je ugostila prof. dr Aleksandru Đurić – doktor strukovnih studija, licencirani psihoterapeut i edukator pod supervizijom i Nikolu Ljucu – scenaristu i višestruko nagrađivanog filmskog reditelja („Narednik“, „Posmatrači“, „Besa“…), čiji je film „Vlažnost“ imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu. Govorili smo o temama kao što su nesvesni životni scenario, koje uloge zauzimamo u psihološkim Igrama i o konceptu Dramskog trougla. Uvideli smo usku povezanost psihoterapije i filma: kako filmovi doprinose psihoterapijskom procesu i ciljevima, stvaranje kompleksnih likova kroz psihološka znanja, kao i psihoterapijske tehnike koje se koriste u stvaranju filma.

Nikola Ljuca je podelio sa nama psihodramske vežbe koje koristi u radu sa glumcima, ali i kako kreira koheziju u grupi.

Aleksandra je istakla da kada potrebe deteta nisu zadovoljene na autentičan način, ono se nesvesno opredeljuje za zamensku strategiju za koju veruje da će mu obezbediti zadovoljenje potreba za ljubavlju, pažnjom, prihvatanjem, sigurnošću… Navela je i faktore koji čine autonomiju, kao proces celoživotnog razvoja ličnosti i kako da ih prepoznamo u svom životu.

https://www.youtube.com/watch?v=xXch0gXiwOQ