Prof. dr Aleksandra Đurić na temu vršnjačkog nasilja

Čija je sve odgovornost vršnjačko nasilje? Od sistema, preko medija, škole, vršnjačke grupe, do roditelja. Prof. dr Aleksandra Đurić i Snežana Golić su sadržajno govorile na ovu temu za K1televiziju.

Aleksandra navodi da deca uče po modelu, neretko od roditelja koji manipulativnim i agresivnim metodama postižu vaspitne ciljeve, međutim, naglašava da kod nasilnih ponašanja dece nije nužno u porodici modelovano ovakvo reagovanje, već u samom sistemu, vršnjačkoj grupi i digitalnim sadržajima kojima su svakodnevno izloženi. Preventivni programi emotivne pismenosti, razvoja empatije, podrške i usmeravanja u ranom razvoju i tinejdžerskim godinama, koji u svetu ishoduju visokom produktivnošću, u Srbiji  ne postoje.

Kolika je zapravo visina tolerancije na agresiju u društvu i vršnjačkim grupama? Kako Vi reagujete kada svedočite nasilju? Da li su deca u stanju da se sama zaštite?Šta roditelj može da uradi i koje su preporuke za one koji trpe vršnjacko nasilje? Zašto je važno da se dete ne povlači i šta da uradi umesto toga? Da li je ispravno da uzvrate?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.