Kako komuniciramo?

 

Loši međuljudski odnosi su često izvor stresa. Da li smo se nekad zapitali kako mi komuniciramo i kakve poruke šaljemo? Transakciona analiza detaljno je analizirala model komunikacije na dubljem, psihološkom nivou, na osnovu Strukturalne analize ego stanja i Funkcinalne analize ego stanja.

 

SRUKTURALNA ANALIZA EGO STANJA odnosi se na strukturu naše ličnosti, odnosno sadržaj. Tu razlikujemo tri ego stanja: Roditelj, Odrasli, Dete.

 

Transakciona analiza detaljno je analizirala model komunikacije na dubljem, psihološkom nivou, na osnovu Strukturalne analize ego stanja i Funkcinalne analize ego stanja.

 

 

R – je skraćenica za ego stanje Roditelj – je naša automatska reakcija (moral, sistem vrednosti, poruke važnih roditeljskoh figura ili drugih autoriteta).

O – je skraćenica za ego stanje Odrasli – On više razmišlja nego što oseća, realno procenjuje situaciju na osnovu informacija i argumenata, ovo ego stanje razvija se čitavog života.

D –  je skraćenica za ego stanje Dete, sa njim se rađamo, to je naše somatsko”ja”, nagonski, intuitivni, osećajni deo ličnosti.

 

FUNKCIONALNA ANALIZA EGO STANJA je manifestacija ovih ego stanja u ponašanju. Tu razlikujemo:

 

Ego stanje Roditelj koji se u ponašanju manifestuje kroz:

Kritičkog roditelja – Pozitivan Kritički roditelj uspostavlja granice i kaže “kako”; Negativan Kritički roditelj kritikuje, ponižava druge, želi da je uvek u pravu;

 

 

 

Negujućeg roditelja – Pozitivan Negujući Roditelj pruža negu, pažnju, brigu utehu kada je zaista potrebna i tražena;
Negativni Negujuću Roditelj guši svojom pažnjom i brigom, nudi zaštitu i negu čak i kada nije potrebna.
Odrasli ostaje ne podeljen i uvek se manifestuje kao i u strukturalnoj analizi.
Ego stanje Dete u ponašanju se manifestuje kao:

 

Adaptirano dete – Pozitivno Adaptirasno dete ima usvojenu funkcionalno društveno ponašanje zna za red i ljubazno je; Negativno Adaptirasno dete ili buntovno dete ne poštuje granice, autoritet, radi kako i šta želi.

 

 

Slobodno dete – Pozitivno Slobodno dete je kreativno, intuitivno, umetnički nastrojeno; Negativno Slobodno dete je dete koje svoju individualnost i kretaivnost potencira uprkos pravilima i realnim zahtevima sredine.

Ono što je suštinski važno iz ove šeme je da postoje pravila u komunikaciji.
Npr. Kritički roditelj jedne osobe uvek budi Buntovno dete druge osobe i takva komunikacija može da traje u nedogled, bez rešenja.

 

 

Ono što mene klijenti često pitaju jeste kako da se zaustavi i neutrališe Negativan Kritički Roditelj druge osobe?

Praktična znanja:
Ego stanje Roditelj najčešće simulira odgovor iz ego stanja Deteta druge osdobe. Odrasli uvek kači Odraslog druge osobe, a naše Dete kači Roditelja druge osobe.

 

 

 

Dakle, korisni saveti za komunikaciju:


Pozitivan Negujući roditelj poziva i stimuliše Pozitivno Slobodno dete druge odobe.


Negativni Negujući Roditelj stimuliše Negativno Slobodno dete druge osobe.


Pozitivan Kritički Roditelj stimuliše Pozitivno Adaptirano Dete druge osobe.


Negativni Kritički Roditelj poziva i stimuliše Negativno Adaptirano dete druge osobe.

 

 

Analizirajte sebe, kada ste poslednji put komunicirali iz Odraslog ili Pozitivnog Negujućeg roditelja i da li se dešava da češće koristite Negativnog Kritičkog roditelja, Negativno Negujuće Dete? Probajte da menjate vaša ego stanja u komunikaciji i vidite u sopstvenom iskustvu, kako se tok komunikacije menja, kada se promeni ego stanje.

 

 

Prof. dr Aleksandra Đurić, psihološki savetnik,

Stručni odbor TAUS

TAUS

TAUS

Balkanska Asocijacija za Transakcionu Analizu
TAUS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *