Kako komuniciramo?

 

Loši međuljudski odnosi su često izvor stresa. Da li smo se nekad zapitali kako mi komuniciramo i kakve poruke šaljemo? Transakciona analiza detaljno je analizirala model komunikacije na dubljem, psihološkom nivou, na osnovu Strukturalne analize ego stanja i Funkcinalne analize ego stanja.

 

SRUKTURALNA ANALIZA EGO STANJA odnosi se na strukturu naše ličnosti, odnosno sadržaj. Tu razlikujemo tri ego stanja: Roditelj, Odrasli, Dete.

 

Transakciona analiza detaljno je analizirala model komunikacije na dubljem, psihološkom nivou, na osnovu Strukturalne analize ego stanja i Funkcinalne analize ego stanja.

 

 

R – je skraćenica za ego stanje Roditelj – je naša automatska reakcija (moral, sistem vrednosti, poruke važnih roditeljskoh figura ili drugih autoriteta).

O – je skraćenica za ego stanje Odrasli – On više razmišlja nego što oseća, realno procenjuje situaciju na osnovu informacija i argumenata, ovo ego stanje razvija se čitavog života.

D –  je skraćenica za ego stanje Dete, sa njim se rađamo, to je naše somatsko”ja”, nagonski, intuitivni, osećajni deo ličnosti.

 

FUNKCIONALNA ANALIZA EGO STANJA je manifestacija ovih ego stanja u ponašanju. Tu razlikujemo:

 

Ego stanje Roditelj koji se u ponašanju manifestuje kroz:

Kritičkog roditelja – Pozitivan Kritički roditelj uspostavlja granice i kaže “kako”; Negativan Kritički roditelj kritikuje, ponižava druge, želi da je uvek u pravu;

 

 

 

Negujućeg roditelja – Pozitivan Negujući Roditelj pruža negu, pažnju, brigu utehu kada je zaista potrebna i tražena;
Negativni Negujuću Roditelj guši svojom pažnjom i brigom, nudi zaštitu i negu čak i kada nije potrebna.
Odrasli ostaje ne podeljen i uvek se manifestuje kao i u strukturalnoj analizi.
Ego stanje Dete u ponašanju se manifestuje kao:

 

Adaptirano dete – Pozitivno Adaptirasno dete ima usvojenu funkcionalno društveno ponašanje zna za red i ljubazno je; Negativno Adaptirasno dete ili buntovno dete ne poštuje granice, autoritet, radi kako i šta želi.

 

 

Slobodno dete – Pozitivno Slobodno dete je kreativno, intuitivno, umetnički nastrojeno; Negativno Slobodno dete je dete koje svoju individualnost i kretaivnost potencira uprkos pravilima i realnim zahtevima sredine.

Ono što je suštinski važno iz ove šeme je da postoje pravila u komunikaciji.
Npr. Kritički roditelj jedne osobe uvek budi Buntovno dete druge osobe i takva komunikacija može da traje u nedogled, bez rešenja.

 

 

Ono što mene klijenti često pitaju jeste kako da se zaustavi i neutrališe Negativan Kritički Roditelj druge osobe?

Praktična znanja:
Ego stanje Roditelj najčešće simulira odgovor iz ego stanja Deteta druge osdobe. Odrasli uvek kači Odraslog druge osobe, a naše Dete kači Roditelja druge osobe.

 

 

 

Dakle, korisni saveti za komunikaciju:


Pozitivan Negujući roditelj poziva i stimuliše Pozitivno Slobodno dete druge odobe.


Negativni Negujući Roditelj stimuliše Negativno Slobodno dete druge osobe.


Pozitivan Kritički Roditelj stimuliše Pozitivno Adaptirano Dete druge osobe.


Negativni Kritički Roditelj poziva i stimuliše Negativno Adaptirano dete druge osobe.

 

 

Analizirajte sebe, kada ste poslednji put komunicirali iz Odraslog ili Pozitivnog Negujućeg roditelja i da li se dešava da češće koristite Negativnog Kritičkog roditelja, Negativno Negujuće Dete? Probajte da menjate vaša ego stanja u komunikaciji i vidite u sopstvenom iskustvu, kako se tok komunikacije menja, kada se promeni ego stanje.

 

 

Prof. dr Aleksandra Đurić, psihološki savetnik,

Stručni odbor TAUS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *